Bøker

 

Gunnar Garbo: En fredens mann i strid. En biografi

Det er en god og spesiell følelse å ha en ny bok i hånda etter mange års arbeid. Da jeg satt i minnestunden under Gunnar Garbos begravelse i 2016 slo deg meg at denne mannen fortjener en biografi. Nå er den ute på Svein Sandnes forlag. Gunnar Garbo satte solide fotavtrykk i norsk politikk og samfunnsliv. Han hadde flere karrierer som journalist, redaktør, partileder i Venstre og stortingsrepresentant. Etter at han forlot politikken etter splittelsen i Venstre i kjølvannet av EF-kampen, jobbet han i UD. Han var en sann internasjonalist og fredsforkjemper. Han arbeidet mange år i UNESCO og endte sin karriere som ambassadør i Tanzania. Som pensjonist ble han aktivist i Nei til nye NATO, Attac og på andre arenaer. Da faren ble skutt av tyskerne for sin motstandskamp ble det sådd et frø og et engasjement i ham for fred og ikkevold som varte livet ut. Det er dette engasjementet jeg prøver å løfte fram i denne biografien.


Stortinget og den lange krigen 1991-2010

Stortinget.jpg

Jeg har et kapittel i denne boken redigert av Micheline Egge Grung og Tormod Heier. Bidragene i boken er skrevet av jurister og statsviter og alle behandler forholdet mellom Stortinget og Regjeringen i beslutningsprosessen bak alle nyere norske deltakelser i kriger som Golfkrigen, krigene på Balkan, i Irak, Libya og Syria. Mitt bidrag omhandler mediedekningen av disse krigene. Her er en anmeldelse av boken, skrevet av Bjørn Johannessen i Bistandsaktuelt.


Libya: Krigens uutholdelig letthet

image-8.png

Sammen med medredaktører Tormod Heier og Terje Tvedt ga jeg høsten 2019 ut denne boken som setter et kritisk søkelys på norsk deltagelse i bombingen av Libya i 2011. Elleve bidragsytere belyser konflikten sett fra historiske, folkerettslige, statsvitenskapelige og mediale perspektiver.


Turist në Utopi

image-3.jpg

2. juni 2019 ble den albanske oversettelsen Turist i utopia. Reiser i ideologi og albansk landskap lansert på et godt besøkt seminar på Det albanske nasjonalmuseet. Utgivelsen fikk bred omtale i albanske medier.


Turist i Utopia

1516257977.png

Bernt Hagtvet, Dagbladet: «Rune Ottosen har skrevet en gjennomarbeidet og interessant beretning om en fase i eget liv og i Norges politiske historie som åpner for sentrale spørsmål om årsakene til politiske drømmeforestilinger og vilje til selvoppgjør.»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen: «Dette er ei bok som selvfølgelig bør leses av de mange som Ottosen var på tur med, både til Albania og inn i et merkverdig politisk landskap her hjemme på 1970-tallet. Men det er også et kampskrift for demokratiske rettigheter og ytringsfrihet, med stor allmenn interesse.»

Bjarne Riiser Gundersens, Morgenbladet: «Rune Ottosen har skrevet en god, grundig og redelig bok. […] Hvilke prosesser og omstendigheter førte til at fornuften kapitulerte? Som sådan er Turist i Utopia folkeopplysning, særlig i en tid hvor det autoritære griper om seg, også i vestlige demokratier.»

Thomas Nydahls blogg Nydahls occident: «Ottosen har på senare år återvänt till Albanien. Han har utifrån de fyrtio år gamla erfarenheterna och de nyförvärvade kunskaperna utifrån möten och samtal, utifrån läsning och studier, skrivit en lysande bok om vad ideologi-trohet och dogmatism leder till.»


Gendering war and peace reporting

This book was co-edited with Berit von der Lippe. War reporting has traditionally been a male activity. Elite sources like politicians, high ranking military officers and state officials are collectively still dominated by men, and it will take more than the presence of an increased number of women journalists to change this male hegemony. There is, though, no deterministic link between sex/gender and more peaceful news - or a more peaceful world. This book offers analytic approaches to how traditional war journalism is gendered. Through different case studies the book reveals how the framing of different femininities and masculinities affects the reporting and our understanding of war and conflicts.

You can download the full text here.


New wars, new media and new war journalism

image-2.png

In this book the authors discuss media coverage of major conflicts, from the the Gulf War in 1990/1991 to the NATO military operations in Libya in 2011 and the now ongoing war i Syria. Through in-depth analysis of Norwegian and Swedish media coverage of the Kosovo conflict in 1999, the Afghanistan War from 2001, the Iraq War from 2003 as well as more recent conflicts, the authors claim that legal issues in especially problematic in relation to new forms of warfare involving extra-udical killing by drones of targets in Pakistan, Afghanistan, Yemen and Somalia.

You can download the full text of the book here.


Den lengste krigen

9788279353546.jpg

Hva har den norske offentligheten fått vite om utviklingen i Afghanistan og krigen? Mange norske journalister har besøkt Afghanistan på kortere reiser, og ofte sammen med politiske delegasjoner, eller på besøk hos de norske styrkene. Hvordan har dette påvirket pressedekningen? Norske borgere har vært mer kritiske til den norske krigsinnsatsen enn norske politikere. Har mediene ivaretatt rollen som den fjerde statsmakt ved å stille kritiske spørsmål når det har hersket enighet på Stortinget?

Boken er basert på undersøkelser og forskningsprosjekter, samt forfatternes egne journalistiske erfaringer fra Afghanistan. Boken gir også større innsikt i dilemmaene ved krigsdekning generelt og utforsker ulike alternativer.


Norsk presses historie 1660-2010

image-4.png

Norsk presses historie er en full dokumentasjon av norsk presses historie fra starten i 1660 til 2010. Jeg er bindredaktør av bind 2 som dekker perioden 1880-1945. Jeg er også bidragsyter til bind 1 som dekker perioden 1660-1880, bind 3 som dekker perioden 1945-2010 og bind 4 som er en samling artikler om alle norske aviser som har kommet ut i minst 25 år.


Lærebok Norsk pressehistorie

1512385872.png

Dette er en lærebok i pressehistorie beregnet på journalistutdanninger og mediefag som jeg har skrevet sammen med Lars Arve Røssland og Helge Østbye. Den kom i ny utgaver 2012.

Den dekker hele perioden av norske avisers historie fra 1660-2010. Den gir også et riss av journalisters profesjonshistorie, og den digitale utviklingen av pressen.


VG, Saddam og vi

image-5.png

Dette er en kritisk gjennomgang av VGs dekning av Irak-krigen i 2003. På bakgrunn av falske påstander om at Saddam Husseins regime hadde masseødeleggelsesvåpen gikk en flernasjonal styrke under ledelse av USA til invasjon av Irak. VG var den norske avisen som gikk lengst i å støtte USAs krigføring. Boken prøver å si noe generelt om betydning av propaganda i krig og behovet for kritisk journalistikk når presset mot uavhengig nyhetsrapporteraing er som sterkest. Boken retter også søkelys mot PSYOPS, psykologiske operasjoner som er en del av moderne krigføring.

Boken er utsolgt fra forlaget, men kan lastes ned her.


Journalistikk i en digital hverdag

1512387688.png

Journalistikk i en digital hverdag er en antologi redigert av meg og Arne H. Krumsvik med mange bidragsytere som fra forskjellig ståsted og innfallsvinkel beskriver digitalisering av journalistikken.Den berører forhold som journalisters arbeidssituasjonen i de nye digitale markeder og problemer for papiraviser i en ny digital hverdag.

Boken er utsolgt fra forlaget med jeg sitter på et begrenset opplag som selges for kr 150 ved å sende en post til meg.


Global war, local views

global-war-local-views-nordicom.jpg

This is an antologi about the Iraq war in 2003 with contributions from several countries co-edited by myself an my Swedish colleague Stig A. Nohrstedt.


Journalistrollen mellom marked og idealer

image-6.png

Dette er en kritisk gjennomgang av den norske journalistikken med vekt på utviklingen av den norske journalistrollen fra avviklingen av partipressen til utgivelser basert på et kommersielt marked. Boken har en profesjonsteoretisk tilnærming og konkluderer med at en moderne norsk journalistrollen er en semiprofesjon. Den drøfter syv konfliktlinjer som har hatt betydning for journalistikkens utvikling. De syv konfliktlinjene er: Organisasjonsutbygging og fagorganisering, kampen for opphavsrett, kampen for journalistutdanning, kampen for ytringsfrihet og informasjonsfrihet, utviklingen av etiske normer i journalistikken, avgrensning mot andre yrker og de teknologiske forutsetninger for utvikling av journalistikken.


U.S. and the others. Global media images on "The War on terror"

This book was co-edite by myself and my Swedish colleague Stig A. Nohrstedt. The 'War on Terror' declared by President George W Bush after the terrible events of September 11, 2001, has already had profound consequences on world political developments and global opinion. Media are - either actively or passively - actors in the resultant propaganda war and can as such influence public opinion. How images of the U.S. and the Others are portrayed by media in various countries after September 11 and the attack on Afghanistan is at the focus of this volume. The book contains a collection of essays by media researchers and journalists with backgrounds from a number of countries. The full text can be dowloaded here.


Krigens retorikk

9788202220990.jpg

Denne antologien redigerte jeg sammen med Elisabeth Eide. Det er en artikkelsamling der kjente bidragsytere skriver om hvordan medier påvirker tenkningen vår om krig og terror. Hvorfor forsvinner noen begivenheter og opplysninger fra mediebildet, men andre kommer i forgrunnen? Bidragsyterne retter kritiske blikk mot medienes dekning av terroren og krigen etter 11. september 2001. Mediene har i stor grad akseptert en forenklet virkelighet der Vesten står mot den fundamentale islam. Retorikken skapes av henholdsvis president George W. Bush som representant for det siviliserte, frie samfunn og talsmenn for militant islam som representerer det mørke, ukontrollerbare og uforutsigbare. På forskjellige måter avslører og analyserer bidragsyterne dette nyhetsbildet, samtidig som de setter søkelys på alt som blir overskygget og underkommunisert i det som har blitt medienes forenklede verden.


Journalism and the New World Order

1512468881.png

I co-edited this book with my Swedish collegaue Stig A. Nohrstedt.

The New World Order, proclaimed by President Buch in connection with the Persian Gulf War 1990-91, is a challenge for research on war journalism, propaganda and international opinion making. This comparative study of media coverage of the conflict in five countries, Finland, Germany, Norway, Sweden and the USA, offers a unique empirical study with a multi-methodological approach.


Fra fjærpenn til Internett

image-6.png

Denne boken ble skrevet av meg på oppdrag av Norsk Journalistlag i 1996 i forbindelse med NJs 50-års jubileum.Den gir en samle framstilling av norske journalisters kamp for å organisere seg i fagforeninger fra 1880-årene til 1996.

Boken er mye mer enn en organisasjonshistorie. Den viser journalistenes jakt på en egen yrkesidentitet i forhold til redaktørene , eierne og avisenes tekniske personale. Boken gir samtidig et overblikk over medieutviklingen på 1900-tallet.


Pressetisk front. Festskrift til Odd Raaum

image-2.jpg

Dette festskriftet til nestoren i etikk-undervisning på Journalistutdanningen, Odd Raaum, redigerte jeg sammen med Thore Roksvold. Det er en artikkelsamling der de fremste ekspertene på presseetikk i Norden har bidratt.


Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikter

image-7.png

Denne boken kom ut i 1994 og er i norske sammenheng et av de første forsøkene på beskrive medienes rolle i moderne krigføring. Den tar utgangspunkt i mediedekningen av Golfkrigen i 1991 som ble det store internasjonale gjennombruddet for CNN. Gjennom direkte sending 24 timer i døgnet dominerte det amerikanske bilde av konflikten et globalt publikum. Undertittelen «Norske medier i skyggen av Pentagon» setter søkelys på manglende selvstendige analyser i norske medier.


Med hjerte i døra

1512378110.png

Dette er en historisk og sosiologisk framstilling av toalettene og renovasjonens historie. Den er godt egnet som lektyre på hyttas utedo.

Den kan bestilles ved å sende en post til: rune.ottosen@hioa.no. Pris: enkelteksemplar kr. 150, fritt tilsendt. Klassesett på 20 eksemplarer kr. 2000, fritt tilsendt.


Miljø og konflikter

image-4.jpg

Dette er en tverrfaglig lærebok i miljøfag som jeg skrev sammen med Erik Steineger. Boken gir en grunnleggende innføring i de viktigste globale miljøkonflikter.


Johan Falkberget som politiker og pressemann

1514128056.png

Denne boken har jeg skrevet sammen med Arngeir Berg. Det er en biografi over Falkbergets virke som politiker og journalist. Han satt en periode på Stortinget for Arbeiderpartiet 1931-33. Selv om han var mest kjent som forfatter av romaner skrev han over 7000 avisartikler og jobbet i perioder som journalist. Hans samfunnsengasjement gjennomsyrer romaner, politiske virke og journalistikken.


Mitt nye hjemland

image-5.jpg

Mitt nye hjemland lagde jeg sammen med Arngeir Berg i 1987. Hundretusener utvandret fra Norge til USA på 18- og 1900-tallet. Dette er beskrevet i norsk skjønnlitteratur.Boken inneholder utdrag fra deler av den litteraturen. Boka har en innledning som viser likhetstrekk mellom den norske utvandringen til USS og livssitausjonen til innvandrere som kommer til Norge i våre dager.


Samfunnslære

image-10.png

Sammen med Eyvind Elstad og Arngeir Berg ga jeg i 1995 ut denne læreboken i samfunnsfag for videregående skole på Bedriftsøkonomens forlag. Jeg skrev alt som dreide seg om sikkerhets- og utenrikspolitikk.