· 

Klassekampens manglende kildekritikk skader Assange

Klassekampens manglende kildekritikk skader Assange

Av Rune Ottosen

 

«Bekrefter CNNs Assange-avsløring», er tittelen på en sak i Klassekampen 18. juli. I inngangen hevdes det at «Ecuadors eks-president Rafael Correa bekrefter at han var klar over at Julian Assange blandet seg i USAs presidentvalg i 2016.» 

Ved nærmere ettersyn viser det seg at saken ikke bekrefter noe annet enn at Klassekampen spinner videre på en påstand fra CNN som ikke dokumenterer noe som helst. Når Julian Assange sitter i høyrisikofengsel i Storbritannia i påvente av en mulig utlevering til USA, uten mulighet til å forsvare seg, burde vi som lesere forvente at Klassekampen behandler beskyldninger og påstander mot ham med en større grad av kildekritikk. 

Selve artikkelen i Klassekampen er basert på påståtte uttalelser fra tidligere president i Ecuador, Rafael Correa, der han nå ifølge journalisten «bekrefter ... at han var klar over at Assange blandet seg inn i presidentvalget». I neste avsnitt siteres Correa på at han aldri har snakket med Assange og «jeg kjenner ham ikke». 

Den opprinnelige påstanden, som CNN publiserte mandag 15. juli, er at det er funnet ny dokumentasjon på at Assange konspirerte fra den ecuadorianske ambassaden i London for å blande seg inn det amerikanske presidentvalget. Påstanden har blitt videreformidlet av flere norske medier, blant annet Journalisten og NRK. Bloggeren Caitlin Johnstone har gått gjennom den påståtte CNN-avsløringen og viser at det ikke finnes etterprøvbar dokumentasjon for påstanden. Nå går Klassekampen ett skritt videre og sier at den tidligere presidenten i Ecuador er sannhetsvitne for påstandene i den påståtte avsløringen. 

Problemet er at Rafael Correa i et intervju med Russian Television (RT) sier at han aldri har sagt dette og hevder at det er CNN i en twittermelding som har forvrengt hans uttalelser. På den lett tilgjengelige nettsiden til RT siteres Correa på at det hele er en manipulasjon fra CNNs side. Nå skal også RT behandles med kildekritisk varsomhet, men spørsmålet er om Klassekampen har kvalitetssikret sin historie. Correa har en helt annen forklaring. Han sier i intervjuet: «Det CNN og andre medier sier er tull (rubbish), men vi er vant til det. De forbereder seg på showet. Grunnen er at når de utleverer Assange til USA og dømmer ham til fengsel på livstid, ønsker de en skikkelig støtte fra publikum. De setter scenen». 

Spørsmålet som Klassekampen må stille seg er om avisen har bidratt til en svertekampanje som undergraver Assanges rettssikkerhet der han nå befinner seg, fengslet uten mulighet til å ta til motmæle, i en svært sårbar situasjon.